Dziczyzna - mięso zwierząt łownych od wieków gości na polskich stołach. W przeszłości pełniło najważniejszą rolę wśród posiłków, zarówno u chłopów, mieszczan, jak i na królewskich stołach. Dziś jest kulinarnym rarytasem, rzadko pojawiającym się w naszym menu. Dziczyznę cechują przede wszystkim wyjątkowe walory zdrowotne i odżywcze. Wysoka zawartość białka, niska tłuszczu, przeważający udział kwasów tłuszczowych obniżających poziom cholesterolu całkowitego, obfitość witamin (retinolu, tiaminy, ryboflawiny, pirydoksyny, kobalaminy, niacyny) oraz składników mineralnych (sodu, potasu, wapnia fosforu i cynku) najlepiej o tym świadczą.
Mięso zwierząt łownych wyróżnia poza tym specyficzny smak: tak naturalny, że aż „dziki”, a przy tym niezwykle wyrafinowany i niepowtarzalny. Jednym słowem – smak lasu. Kosztując dziczyzny, mamy jedną z niewielu okazji poznania walorów smakowych mięsa, którym niegdyś żywili się nasi przodkowie. Niemal idealnie zachowanych. Niezmiennych mimo upływu lat oraz zmian środowiska i klimatu.
Dziczyzna jest dziś flagowym produktem marki „Dobre z lasu”.
Oferujemy Państwu najwyższej jakości mięso, wędliny i przetwory z dziczyzny, które przygotowano zgodnie z obowiązującymi przepisami weterynaryjnymi i sanitarnymi. Odpowiedzialna, zrównoważona i wielofunkcyjna gospodarka leśna umożliwia pozyskiwanie zwierząt łownych bez szkody dla ich populacji i środowiska leśnego. Wybierając dziczyznę ze znakiem „Dobre z lasu”, wybierasz zdrowy i naturalny produkt najwyższej jakości. Produkt z lasu.
Produkty na bazie dziczyzny znajdziesz w naszym sklepie w kategoriach:
Przepisy na dania z dziczyzny znajdziesz na podstronie: Dania z dziczyzny >>