Benedyktynka

Benedyktynka

15 min.
2l
średnio trudny
cały rok
Sposób przygotowania:
Zaprawkę wsypujemy do gąsiorka lub dużego słoja. Dodajemy cukier i zalewamy alkoholem. Dokładnie mieszamy, aby cukier się rozpuścił. Odstawiamy na 1–2 godziny, następnie przecedzamy przez płótno lub bibułę; może być także bardzo gęste sitko. Przelewamy do butelek, korkujemy i odstawiamy na 2–3 miesiące do dojrzewania.
Składniki:
zaprawka do alkoholu Benedyktynka („Dobre z lasu”)
250 g cukru
2 l alkoholu 40%

Zaprawka z własnej spiżarni (wersja dla wytrwałych):

6 g kolendry
3 g jałowca
3 g kminku
3 g czarnuszki siewnej
3 ziarnka pieprzu czarnego
3 ziarnka pieprzu zielonego
6 pestek jabłek
1 goździk
½ g anyżu
1 g mięty
1½ g majeranku
½ g szafranu
5 g korzenia arcydzięgiela