Borówka brusznica do mięs i pasztetów

Borówka brusznica do mięs i pasztetów

60 min.
7 słoiczków
łatwy
IX-X
Sposób przygotowania:
Owoce brusznicy płuczemy i osączamy. Gruszki (lub jabłka) obieramy ze skórki i usuwamy gniazda nasienne. Wodę gotujemy razem z cukrem. Do wrzącego syropu wsypujemy brusznicę i gotujemy pod przykryciem na wolnym ogniu przez 15 minut, pilnując, by nie wykipiało. Dokładamy pokrojone kawałki gruszek (lub jabłek), goździki i cynamon. Gotujemy jeszcze przez 20–30 minut. Gorącą masą napełniamy słoiki i natychmiast je zakręcamy. ustawiamy do góry dnem i czekamy aż do wystygnięcia. Konfiturę podajemy jako dodatek do zimnych mięs, pasztetów albo do pieczonego ptactwa.
W taki sam sposób można przygotować konfiturę z żurawiny.
Składniki:
1 kg borówki brusznicy
1 kg gruszek lub jabłek
30 dag cukru
1 szklanka wody
szczypta cynamonu
3–5 goździków