Sposób przygotowania:
CHE DAR Z LASU
BURGER O PRAWDZIWIE DZIKIM SMAKU
Burgera (s. 71 "DzL czyli natura od kuchni) podajemy w grillowanej bułce. Poza burgerem do bułki wkładamy sałatkę z pokrojonych w plastry ogórków małosolnych wymieszanych ze świeżym koperkiem i musztardą dijon, świeżą sałatę oraz leśny placek ziemniaczany (s. 44, „Przepisy na ciasta”), na którym umieszczamy plasterek sera cheddar. Ważne jest, aby ser ułożyć na placku ziemniaczanym w końcowej fazie jego smażenia, co umożliwi jego rozpuszczenie się.
LEŚNICZÓWKA I BACÓWKA
BURGER Z CHARAKTEREM
Burgera (s. 71 "DzL czyli natura od kuchni) podajemy w grillowanej bułce. Poza burgerem do bułki wkładamy grillowany plasterek oscypka i kilka bardzo cienkich, zgrillowanych plastrów boczku z dzika oraz sadzone jajko przepiórcze. Całość doprawiamy dzikim sosem BBQ (s. 193, „Dżemy, sosy, syropy”)
NATURA I KONFITURA
NIEZWYKLE AROMATYCZNY BURGER
Burgera (s. 71 "DzL czyli natura od kuchni) podajemy w grillowanej bułce. Poza burgerem do bułki wkładamy włoski koper, grillowane borowiki – można zgrillować świeże, mrożone lub suszone. Te ostatnie trzeba wcześniej namoczyć. Dodajemy plasterek dowolnego sera pleśniowego, np. typu Lazur lub Roquefort. Dopełnieniem burgera jest konfitura z owoców leśnych, którą przygotowujemy, mieszając naszą ulubioną konfiturę, np. z borówki brusznicy lub czarnego bzu („Dżemy, sosy, syropy”) z łyżeczką octu balsamicznego i łyżką miodu spadziowego lub wrzosowego.