Składniki:
½ kg polędwicy z jelenia
20 g kaparów
100 g marynowanych grzybów (najlepiej rydze, opieńki
lub kanie)
30–50 g marynowanego czosnku
100 g rukoli lub świeżych liści czosnku niedźwiedziego*
20 g parmezanu
cytryna
Marynata:
80 g kaparów
50 g suszonych pomidorów w oleju
oliwa z oliwek
pieprz marynowany
mielony pieprz ziołowy
sól
Sposób przygotowania:
W miseczce przygotowujemy marynatę z kaparów i posiekanych suszonych pomidorów. Dodajemy odrobinę oleju z pomidorów, oliwy i pieprzu marynowanego. Całość doprawiamy solą i pieprzem ziołowym. Mięso obkładamy dokładnie marynatą, zawijamy ciasno w folię spożywczą i odkładamy na 72 godziny do lodówki.
Na talerz nanosimy pędzelkiem cienką warstwę oliwy. Mięso kroimy ostrym nożem na możliwe najcieńsze plastry. Parmezan ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Na talerzu układamy warstwę rukoli lub liści czosnku niedźwiedziego, a na niej warstwę mięsa. Mięso posypujemy parmezanem i pozostałymi kaparami, na górze układamy pokrojone marynowane grzybki i czosnek. Danie podajemy z ćwiartkami cytryny.