Składniki:
1 bułka typu paluch
1 parówka lub frankfurterka z dzika lub sarny
prażona cebulka
świeża roszponka
Salsa:
3 średnie pomidory malinowe
oliwa z oliwek
2 szalotki lub 1 średnia cebula
2 ząbki czosnku
zmielona kolendra
sól
pieprz
Konfitura z czerwonej cebuli:
2 czerwone cebule
oliwa z oliwek
2 łyżeczki cukru trzcinowego
150 ml czerwonego półsłodkiego wina
łyżeczka octu balsamicznego
łyżeczka sosu balsamicznego
Sposób przygotowania:
Parówkę lub frankfurterkę grillujemy, po czym wkładamy ją do rozkrojonej bułki, posmarowanej wewnątrz z obu stron salsą. Układamy warstwę konfi tury z cebuli, posypujemy prażoną cebulką i świeżymi listkami roszponki.
Salsa:
Wypestkowane, pokrojone w drobną kostkę pomidory malinowe oraz posiekaną drobno cebulkę i czosnek podsmażamy na oliwie. Kiedy salsa nieco odparuje, dodajemy sól, pieprz i kolendrę.
Konfi tura z czerwonej cebuli:
Posiekaną drobno cebulę podsmażamy na oliwie. Gdy lekko się zeszkli, dodajemy wino, ocet i cukier, po czym dokładnie mieszamy. Dodajemy sos balsamiczny i ponownie mieszamy. Podgrzewamy kilka minut i przekładamy do słoiczka.