Borówki dokładnie płuczemy zimną wodą. Owoce zalewamy 2 litrami wrzątku i pozostawiamy na 5 minut. Odcedzone mielimy maszynką do mięsa, używając najdrobniejszego sita. Powstałą masę mieszamy z cukrem pudrem i przekładamy do słoiczków, które wkładamy do garnka i zalewamy wodą w taki sposób, aby wystawała 1/3 ich wysokości. Wodę doprowadzamy do wrzenia (nie gotujemy!) i pozostawiamy w niej słoiczki aż do ostygnięcia.
Składniki:
1 kg dojrzałych (ciemnoczerwonych) owoców borówki brusznicy
700 g cukru pudru
Niewielkie kawałki mięsa z dzika w sosie grzybowym poddane zostały metodzie wolnego gotowania. Dzięki temu mięso zachowuje swoją strukturę i smak. Jest kruche a odpowiednio dobrany sos grzybowy podkreśla jego leśny smak. Gotowe danie, które wystarczy podgrzać przed podaniem.
Kiełbasa wyprodukowana w 100% z mięsa z dzika. Dobrze wyczuwalny czosnek oraz pieprz podkreślają znakomity smak mięsa z dzika. Lekko podsuszona, pieczona i wędzona naturalnym dymem olchowo-bukowym.