Składniki:
4 kotlety ze schabu lub z karkówki dzikaSposób przygotowania:
Mięso tłuczemy na kotlety. Jajko mieszamy z solą i pieprzem oraz odrobiną zimnej wody. Każdy z kotletów panierujemy w mące, następnie w jajku, a na końcu w bułce tartej. Rozgrzewamy smalec i na wolnym ogniu smażymy kotlety na rumiano. Odsączamy na papierowym ręczniku. Cebulę kroimy w piórka. Smażymy na tłuszczu pozostałym po kotletach, w trakcie smażenia trochę solimy (szybciej zmięknie). Podsmażoną cebulę wkładamy do garnka, zalewamy bulionem i passatą. Dodajemy śliwki i kminek. Dusimy pod przykryciem, aż sos zgęstnieje. Doprawiamy miodem, pieprzem i ewentualnie solą. Dodajemy masło, które zagęści sos i sprawi, że będzie aksamitny. Gotowym sosem polewamy kotlety. Można podawać z kaszą jaglaną i warzywami ugotowanymi na parze.