Sposób przygotowania:
Zbieramy wiosenne liście czarnej porzeczki, wkładamy do dużego słoja, ale nie ubijamy. Zalewamy alkoholem tak, aby były całkowicie zanurzone. Odstawiamy na 2 tygodnie w zacienione miejsce. Od czasu do czasu potrząsamy słojem. Po upływie wskazanego czasu nalew zlewamy, liście starannie odciskamy, płyn z odciśniętych liści dolewamy do całości.
uzyskany w ten sposób nalew dzielimy na połowę. Jedną część odstawiamy – możemy później wykorzystać ją do zrobienia innej nalewki o aromacie porzeczkowym, np. smorodinówki. Drugą zaś (około 1 l) doprawiamy zgodnie z przepisem. Wodę, cukier i kwasek cytrynowy (lub sok z cytryny) podgrzewamy tak, aby składniki połą-czyły się ze sobą. Do ciepłego syropu wlewamy nalew porzeczkowy. Mieszamy i odstawiamy na 3 miesiące do sklarowania. Nalewkę zlewamy znad osadu, osad filtrujemy i łączymy oba płyny. Odstawiamy na 6 miesięcy, aby nalewka dojrzała.
Nalewka z liści porzeczkowych ma delikatną złocistą barwę, oryginalny smak i wspaniały aromat świeżych porzeczek.