Składniki:
2½ kg dojrzałego agrestuSposób przygotowania:
Agrest myjemy, osuszamy, oczyszczamy i zamrażamy na 10–14 dni, żeby poluzować tkanki w owocach. Rozmrażamy, wkładamy do słoja z dopasowaną zakrętką. Wlewamy spirytus, macerujemy 6 tygodni w zacienionym miejscu. Od czasu do czasu poruszamy słojem. Nalew zlewamy, a owoce zasypujemy ½ kg cukru, poruszamy słojem, żeby cukier „objął” owoce. Po około 6–8 dniach cukier się rozpuści. Zlewamy syrop, owoce mocno odciskamy. Z wody, ¼ kg cukru i kwasku cytrynowego sporządzamy syrop. Uzyskamy trzy różne płyny: nalew spirytusowy, syrop owocowy i syrop cukrowy. Do słoja wlewamy syrop cukrowy, syrop owocowy, na końcu nalew spirytusowy. Dodajemy kawałek wanilii przekrojony wzdłuż oraz owoce kardamonu. Słój szczelnie zamykamy i odstawiamy na 3 miesiące. Po tym czasie zlewamy delikatnie znad osadu, osad filtrujemy, płyny łączymy, wyrzucamy przyprawy. Teraz, jeśli trzeba, możemy doprawić: dosłodzić lub lekko dokwasić. Odstawić nalewkę na kolejne 3–4 miesiące. Ta nalewka również wymaga nieco pracy, ale warto, bo trunek jest przedni!