Nalewka z czeremchy amerykańskiej

Nalewka z czeremchy amerykańskiej

15 min.
4 l
średnio trudny
IX-X
Sposób przygotowania:
Pozbawione ogonków, dojrzałe owoce wsypujemy do szklanego słoja do 2/3 jego objętości i zalewamy spirytusem aż do całkowitego wypełnienia słoja. Tak przygotowany nalew umieszczamy w słonecznym miejscu na 3–4 tygodnie, pamiętając, by codziennie wstrząsnąć słojem. Po tym czasie zlewamy płyn, a owoce zasypujemy cukrem i odstawiamy na 10–14 dni. Wstrząsamy słojem codziennie, aż cukier się rozpuści. Następnie zlewamy syrop, odciskamy owoce i łączymy uzyskany płyn z uprzednio zlanym alkoholem.
Przelewamy nalewkę do butelek lub gąsiorka i odstawiamy na co najmniej rok.
Składniki:
3½ l czeremchy amerykańskiej
3½ l spirytusu rozcieńczonego do 45%
½–1 kg cukru