Składniki:
Pulpety:
1 kg zmielonej karkówki lub szynki (z dzika i jelenia lub z dzika i sarny w proporcjach: ¾ z dzika do ¼ z jelenia lub sarny) z dodatkiem słoniny z dzika
25 g startego selera
50 g startej marchewki
25 g startego korzenia pietruszki
30 g posiekanego drobno koperku
łyżka stołowa pokrojonego drobno pora
łyżka stołowa mąki orkiszowej
2 jajka kurze lub 4 jajka przepiórcze
łyżeczka cukru
łyżeczka soli
łyżeczka pieprzu
smalec z dzika do smażenia
Sos:
80 g suszonych grzybów (mieszanych lub borowików)
około ½ l wody, w której moczone były grzyby
1 cebula
3 ząbki czosnku
olej do smażenia
3 ziarenka ziela angielskiego i 2 liście laurowe
20 g mąki pszennej
kostka bulionu warzywno-grzybowego lub warzywnego
szklanka słodkiej śmietanki (maksymalnie 30%)
Sól i pieprz