Śliwki pod pierzynką

Śliwki pod pierzynką

60 min.
1 foremka prostokątna
łatwy
IX-X
Sposób przygotowania:
Śliwki układamy na blasze do pieczenia, uprzednio natłuszczonej i posypanej bułką tartą. Mąkę, płatki owsiane, cukier i cynamon wsypujemy do miski i mieszamy. Dodajemy masło i miód, łączymy w grudki – masa nie może być gładka. Tak zrobioną kruszonką przykrywamy śliwki. Pieczemy 40 minut w temperaturze 180°C. Podajemy na ciepło. Deser doskonale smakuje z porcją lodów i bitej śmietany oprószonej cynamonem.
Składniki:
1 kg wypestkowanych owoców śliwy tarniny
tłuszcz, do posmarowania blachy
bułka tarta
1 szklanka mąki
½ szklanki płatków owsianych
½ szklanki cukru
1 łyżka miodu leśnego
10 dag miękkiego masła lub margaryny
1 łyżka mielonego cynamonu