Składniki:
1 kg combra z sarny lub polędwicy z jelenia
2–3 cebulki szalotki marynowane grzyby leśne
2–3 ogórki kiszone lub konserwowe
1 żółtko jajka przepiórczego na każdą porcję (tj. na 100–150 g mięsa)
Przyprawy:
korzeń chrzanu (ilość według uznania)
½ łyżeczki czarnuszki siewnej*
kilka owoców jałowca*
pieprz ziarnisty
maggi
sól
świeże liście czosnku niedźwiedziego*
Sposób przygotowania:
Mięso dokładnie myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem i drobno siekamy, następnie doprawiamy solą, bardzo drobno rozgniecionymi w moździerzu pieprzem i jałowcem oraz czarnuszką i przyprawą maggi.
Chrzan ścieramy na tarce (może być chrzan ze słoiczka), ogórki i marynowane grzybki kroimy w drobną kosteczkę, cebulki obieramy i również drobno siekamy.
Wszystko bardzo dokładnie mieszamy (najlepiej dłonią), zwracając uwagę na równomierne rozprowadzenie w mięsie chrzanu, posiekanych grzybków, szalotki i ogórka, po czym formujemy porcje. W każdej z nich robimy łyżką zagłębienie i umieszczamy w nim żółtko jajka przepiórczego.
Wokół porcji mięsa możemy ułożyć posiekane warzywa, a całe danie udekorować świeżymi, posiekanymi liśćmi czosnku niedźwiedziego.