Składniki:
wybrane elementy dziczyzny: karkówka, polędwica, szynka, boczekSposób przygotowania:
Mięso zalewamy przygotowaną według przepisu zalewą. Odstawiamy w chłodne miejsce i peklujemy przez około 10 dni. Po tym czasie przejdź do wędzenia. W tym celu przygotowujemy drewno bukowe i czereśniowe. W rozgrzanej wędzarni wieszamy na hakach mięso. Pozostawiamy je do osuszenia przy otwartych drzwiczkach na około godzinę. Potem wędzimy w temperaturze 60–65°C przez 5–6 godzin. Mięso wyjmujemy i kładziemy na przygotowanym czystym blacie. W dużym garze gotujemy wodę i wyłączamy ją, gdy tylko zacznie wrzeć. Wrzucamy do niej wędzonki na 1½ godziny. Możemy też je pozostawić, aż woda zupełnie wystygnie. Następnie wyjmujemy mięso i wieszamy w przewiewnym suchym miejscu, aby spokojnie wyschło.