Składniki:
200 g suszonych borowikówSposób przygotowania:
Wypłukane w zimnej wodzie grzyby zalewamy wodą, dodajemy: pieprz, liście laurowe i ziele angielskie i gotujemy przez około kwadrans. Grzyby wyjmujemy łyżką cedzakową, a wywar przelewamy przez drobne sito do innego garnka. Jeśli kapelusze borowików są duże – kroimy je, dorzucamy do garnka i doprowadzamy do zagotowania całości. Równolegle w rondelku mieszamy mąkę z rozpuszczonym masłem, a gdy się połączą dolewamy chochelkę wywaru grzybowego i dalej mieszamy. Kiedy masa w rondelku zacznie gęstnieć, dolewamy ją do garnka z wywarem i mieszamy całość. Cebule kroimy w piórka i dorzucamy do wywaru, gotujemy 7-8 minut, po czym zaprawiamy zupę śmietaną, którą wcześniej można posolić - zapobiegnie to jej zwarzeniu. Zupę możemy podawać z ugotowanymi ziemniakami lub ze świeżym pieczywem.