Składniki:
1 kg mięsa z dzika w proporcji 3:1:1, czyli 3 części z szynki,
1 część boczku, 1 część słoniny
4 suszone jagody jałowca
3 ząbki czosnku
½ łyżeczki startej skórki z cytryny
3 żółtka przepiórcze
sól do smaku
mała cebula pokrojona
w kosteczkę i zeszklona na maśle
keczup lub leśna musztarda
PRZYPRAWY
1 łyżeczka świeżo zmielonego czarnego pieprzu
1 łyżeczka słodkiej papryki
1 łyżeczka ostrej papryki
1 łyżeczka rozmarynu
½ łyżeczki tymianku,
½ łyżeczki kolendry
2 łyżeczki suszonego czosnku niedźwiedziego
Sposób przygotowania:
Mięso kroimy na kawałki, rozkładamy na desce i posypujemy suchymi przyprawami oraz zmiażdżonymi w moździerzu jagodami jałowca, czosnkiem i skórką z cytryny. Dodajemy zeszkloną cebulkę. Tak doprawione mięso mieszamy dokładnie w misce, a następnie mielimy w maszynce do mięsa z sitkiem o grubych oczkach. Do zmielonego mięsa dodajemy żółtka i delikatnie mieszamy (nie wygniatamy). Następnie formujemy burgery po 150–170 g każdy.
Burgery możemy przyrządzić na patelni grillowej, w piekarniku lub na tradycyjnym grillu. Ważne, aby mięso grillować na umiarkowanym ogniu, obserwując moment, kiedy zacznie zmieniać kolor mniej więcej do połowy grubości burgera – wówczas przewracamy je na drugą stronę. Podczas grillowania należy uważać, aby nie spadała temperatura i burgery nie wypuściły soku. Najlepiej odwrócić burgery tylko raz, wtedy będą najbardziej soczyste.
Burgery można serwować w bułce, z dodatkiem keczupu lub leśnej musztardy (przepis w "Dobre z lasu, czyli natura od kuchni", do pobrania na www.dobrezlasu.pl ), albo jako tradycyjne kotlety mielone.