Pierogi z gąskami zielonkami

Pierogi z gąskami zielonkami

90 min.
6
średnio trudny
IX-XI
Sposób przygotowania:
Grzyby oczyszczamy, wrzucamy do osolonego wrzątku i gotujemy 10 minut. Odcedzamy, a gdy wystygną, bardzo drobno siekamy. Cebulę kroimy w kostkę i smażymy na złoty kolor. Do cebuli dokładamy grzyby, mieszamy i dusimy pod przykryciem kilka minut. Nadmiar płynu odparowujemy. Przyprawiamy solą i pieprzem do smaku, dodajemy bułkę tartą, aby wchłonęła sos – wówczas pierogi nie rozkleją się w gotowaniu.
Ciasto na pierogi należy przygotować według dowolnego przepisu z rozdziału „Przepisy na ciasta” (książki Dobre z lasu, czyli natura od kuchni, str. 45, do ściągnięcia bezpłatnie na www.dobrezlasu.pl, dużo przepisów na ciasto, jeśli nie macie swojego).
Pierogi gotujemy w osolonej wodzie, gdy wypłyną, wyjmujemy. Można podawać z dowolną okrasą. Pysznie smakują z usmażonymi na chrupko skwarkami z boczku z dzika.
Składniki:
1 kg gąsek zielonek
1 spora cebula
1 łyżka tłuszczu do smażenia
2–3 łyżki bułki tartej
sól, pieprz