Umyte owoce żurawiny miksujemy lub rozgniatamy drewnianą łyżką. Gruszki obieramy, kroimy na ćwiartki i usuwamy gniazda nasienne. Gotujemy wodę z cukrem. Do gorącego syropu wrzucamy gruszki i gotujemy jeszcze chwilę. Gdy zaczną się robić przeźroczyste, dodajemy żurawinę i mieszając gotujemy około pół godziny na małym ogniu.
Gorącą masę przekładamy do słoików, zakręcamy i odwracamy do góry dnem do ostygnięcia.
Składniki:
½ kg żurawiny błotnej
2–3 gruszki
10 łyżek cukru
szklanka wody
Długo dojrzewające pieprzowe kabanosy dla fanów kiełbas w stylu hiszpańskim. 75% mięsa z dzika, 25% mięsa wieprzowego. Suche i twarde, doskonale sprawdzi się jako antipasti. Opakowanie 160 g.
Kiełbasa szynkowa wyprodukowana w 100% z mięsa z dzika. Odpowiednio dobrane naturalne przyprawy oraz charakterystycznie wyczuwalny pieprz i czosnek podkreślają znakomity smak mięsa z dzika. Wędzona naturalnym dymem olchowo-bukowym.