brakuje:
60,00 zł
O projekcie
Produkty
Nasi dostawcy
Przepisy
Ciekawostki
Filmy
Nasze sklepy
Ogłoszenia
Kontakt
e-sklep
Ciekawostki
Strona główna
»
Ciekawostki
Ciekawostki
Grzyby leśne
Grzyby są bogate w błonnik, zawierają potas, żelazo, wapń, fosfor, jod, selen i sole magnezu. Obfitują w witaminy, zwłaszcza z grupy B, szczególnie...
>>
Borówki
Jagody zawierają selen, cynk, miedź i mangan oraz witaminy C, A, B i PP, a zawarte w w nich fitoestrogeny chronią przed nowotworami hormonozależnym...
>>
Herbatki ziołowe
Herbatki z głogu, lipy, róży, bzu czarnego, leśnych malin i jagód są w naszym kraju coraz częściej i chętniej pite, nie tylko w okresach przeziębie...
>>
Leśna zwierzyna
W polskich lasach żyje ponad 1,5 mln sztuk zwierzyny, w tym: jeleni, saren, dzików i danieli. Na polach żyje drugie tyle zajęcy i bażantów.Od dwóch...
>>
Maliny leśne
Maliny leśne to świetne źródło garbników i witaminy C, dlatego herbaty i soki z tego owocu często stosuje się w przypadku grypy i przeziębienia. Pr...
>>
Sok z brzozy
Sok brzozowy, zwany oskołą bądź bzowiną, był jednym z ulubionych napojów dawnych Słowian, darem od bogów pojawiającym się po ciężkim i wyczerpujący...
>>
Jeżyny
Zawierają najwięcej witaminy E, ze wszystkich owoców; oprócz tego błonnik, potas, magnez i witaminę A. Napary z liści wykorzystuje się w przypadku...
>>
Zielarstwo
Wiedza o roślinach leczniczych niegdyś była przeznaczona wyłącznie dla niektórych zielarzy, mnichów, a później lekarzy i aptekarzy. Obecnie, biorąc...
>>
Pokrzywa zwyczajna
Obniża cholesterol, ciśnienie krwi i redukuje stany zapalne. Potrafi przynieść ulgę cierpiącym na reumatyzm i alergie. Do celów spożywczych i leczn...
>>
Runo leśne
Całkowite zbiory grzybów w polskich lasach szacuje się średnio na około 100 tys. ton rocznie, a ich wartość rynkowa przekracza 700 ml zł.Drugie tyl...
>>
Szczawik zajęczy
Jest bogaty w witaminę C, ma właściwości moczopędne i odtruwające. Pomaga także w leczeniu ran i zapaleń dziąseł. Natomiast w kuchni sprawdzi się j...
>>
Dziczyzna
Dziczyzna - mięso zwierząt łownych od wieków gości na polskich stołach. W przeszłości pełniło najważniejszą rolę wśród posiłków, zarówno u chłopów,...
>>
<
1
2
3
>
powered by WEB interface